Perioada post-criză va creşte contribuţia doamnelor la revenirea economiei
Femeia-lider este privită de foarte multe ori cu suspiciune, rolul jucat de ea nefiind apreciat cu aceleaşi unităţi de măsură ca în cazul unui bărbat. Evoluţia pieţei muncii la nivel global indică însă faptul că perioada post-criză va duce la o răsturnare de situaţie. Doamnele vor reprezenta cea mai bună soluţie pentru deficitul de talente existent în majoritatea domeniilor, iar acest lucru va genera o creştere a numărului femeilor care vor deţine funcţii de conducere.
Semnalele tot mai frecvente potrivit cărora piaţa muncii începe să-şi revină scot la suprafaţă o nouă problemă : deficitul de talente. De altfel, lipsa specialiştilor este una dintre principalele dificultăţi pe care angajatorii le întâmpină la recrutare. Chiar şi în momentele în care cererea de mână de lucru venită din partea firmelor a înregistrat cel mai scăzut nivel, reprezentanţii companiilor s-au plâns că nu dispun de forţă de lucru calificată.
Studiile realizate în ultima perioadă au arătat că relansarea economiei va creşte necesarul de mână de lucru, firmele fiind obligate să se mişte foarte repede dacă vor să facă faţă competiţiei din piaţă. Această tendinţă de accelerare a recrutărilor se loveşte însă de un mare neajuns: lipsa resurselor umane de calitate. Şi aici va interveni major femeia.
Romåncele s-au adaptat cerinţelor
Economiile multor state îşi vor întoarce faţa către femei şi le vor poziţiona pe locul care li se cuvine pe piaţa muncii. În ţara noastră, doamnele au un mare avantaj deoarece mentalitatea a contribuit la dezvoltarea lor profesională. „Constrânse de concepţiile care domină societatea de la noi, şi anume că bărbatului i se cuvine totul, el fiind stâlpul casei, femeile s-au adaptat pentru a face faţă situaţiei. De exemplu, multe dintre cele care sunt în concediu de creştere a copilului urmează cursurile unui MBA sau îşi pregătesc lucrarea de doctorat. O femeie trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a dovedi că este la fel de bună ca un bărbat care ocupă o poziţie similară”, ne-a declarat Daniela Necefor, mana-ging partner la Total Business Solutions. Acest lucru a fost în avantajul lor, România ajungând astăzi în situaţia de a avea foarte multe femei-lider.
Una dintre ele este Cătălina Chirilă, director financiar la Fresenius Medical Care. Absolventă a programului de MBA Româno-Canadian-In action, a învăţat şi s-a perfecţionat permanent pentru a avea un traseu ascendent. Ajunsă într-o funcţie-cheie la o multinaţională, a dovedit prin muncă faptul că ocupă locul care i se cuvine. Asemeni ei sunt foarte multe femei din România, pentru care spargerea barierelor impuse de bărbaţi nu a fost grea.
În ciuda acestor realităţi, femeile continuă să fie discriminate în mod indirect. Se vorbeşte foarte mult despre faptul că bărbaţii câştigă mai bine. Sunt însă cazuri în care aceste diferenţe financiare apar chiar pentru joburi similare. Daniela Necefor spune că explicaţia fenomenului este că diferenţele nu apar la încadrarea pe post, ci pe parcurs, atunci când au loc negocierile. „Bărbaţii petrec mai mult timp la lucru, stau mai mult în ochii şefilor. În plus, dacă o femeie îşi ia două zile libere într-un an pentru că are nevoie să-şi rezolve anumite probleme este ţinută minte de angajator. În timp ce în cazul unui salariat bărbat nu se întâmplă acelaşi lucru”, a explicat specialistul în resurse umane.
Mentalităţile încep însă să se schimbe. Foarte multe companii internaţionale care au filiale în România cer firmelor de recrutare femei care să ocupe poziţii de management. Solicitarea este motivată prin faptul că acestea sunt mai dinamice şi mai loiale.
"Din punctul meu de vedere, sunt domenii în care femeile nu pot lucra. Aici aş indica metalurgia sau construcţiile, zone care se adresează cu predilecţie bărbaţilor. În plus, cred că există diferenţe majore între noi şi Europa de Vest, diferenţe care sunt în avantajul ţării noastre. Din cauza mentalităţii care domină societatea din România, femeile au fost obligate să se adapteze la cerinţele pieţei mai mult decât bărbaţii. Pentru a deveni cât mai credibile ele s-au perfecţionat permanent, iar acum avem un număr foarte mare de doamne care au doctorate sau au urmat un MBA"
DANIELA NECEFOR, managing partner la Total Business Solution
"Cred că în România domină concepţia că rolul femeii este primordial. Cu excepţia unei slujbe care să reprezinte o sursă suplimentară de venit în familie, alte ocupaţii sau pasiuni ale unei femei sunt considerate neimportante şi superficiale. Din păcate, pe fondul condiţiilor de viaţă precare, această mentalitate va găsi teren propice încă mult timp de acum înainte. Aici nu vorbim, desigur, de familiile cu o educaţie superioară şi cu venituri peste medie, dar care au o pondere destul de mică în societatea românească"
Cătălina Chirilă, director financiar Fresenius Medical Care
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu