Banuiesc ca nu de puţine ori ni s-a întâmplat să facem anumite alegeri fără a avea un raţionament la bază, ci pur şi simplu pentru că simţim că aşa trebuie. În goana după reţete ale succesului, intuiţia pare a fi un atu pe care ne dorim pe cât posibil să îl atenuăm. Ce se întâmplă însă când raţiunea nu îi face faţă realităţii?
La vârste fragede, mintea noastră pare capabilă să producă idei noi la nesfârşit şi chiar să creeze experienţe de neuitat. Odată cu trecerea anilor, observăm că nivelul creativităţii noastre scade dramatic, şi nu pentru că această capacitate ar fi dispărut, ci pentru că sistemul în care trăim ne încorsetează libertatea de gândire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, raţiunea îşi face apariţia şi ajungem chiar să excelăm la acest capitol, devenim ucigaşi de idei în serie. A nu se înţelege însă că militez pentru lipsa raţiunii, doar este ceea ce ne dă statul de fiinţe umane şi ne deosebeşte de animale, însă această deschidere de a ieşi din tipar ne conectează cu adevărat la realitate. Sir Ken Robinson vorbeşte despre o schimbare de paradigmă în educaţie şi despre păstrarea creativităţii prin adaptarea sistemului de învăţământ la individ, şi nu invers.
Abilitatea de a simţi sau de a şti fără a folosi raţiunea este poate cea mai simplă definiţie pe care i-o putem da intuiţiei, iar Albert Einstein spunea că intuiţia este singurul lucru cu adevărat important. Aceasta este şi soluţia pentru lipsa de creativitate pe care o traversăm şi, din fericire, intuiţia este o abilitate cu care am fost înzestraţi toţi, trebuie doar să învăţăm să o redescoperim şi să o ascultăm. Femeile folosesc cel mai adesea acest dar sub numele de intuiţie feminină, însă şi bărbaţii sunt la fel de capabili să îşi folosească intuiţia. Aceasta ne oferă indicii 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, nu trebuie decât să o ascultăm.
Creierul este partea fizică care acţionează în interiorul minţii. Creierul este o parte a minţii. Mintea include inspiraţie, intuiţie, instincte senzoriale şi cele 6 simţuri. Mintea ne conectează atât la conştient, cât şi la inconştient. Aşa că, atunci când ne luptăm cu creaţia şi ideaţia este pentru că încercăm să folosim conştientul pentru a le rezolva, însă acesta nu este cel potrivit. Cheia este să folosim inconştientul, intuiţie.
Leadership şi intuiţie
Oamenii intuitivi au tendinţa de a se cufunda în probleme, strângând informaţii şi fapte pe fugă în timp ce îşi ascultă vocea interioară. Cei care îi privesc din exterior pot interpreta aceste gesturi ca fiind impulsive. În realitate însă, oamenii intuitivi sunt capabili să ia decizii rapide bazate pe experienţa şi înţelepciunea acumulate. Deşi intuiţia este mai puternică la unii oameni decât la alţii, cred cu tărie că fiecare lider poate să înveţe să fie mai intuitiv. Ţine doar de capacitatea de a crede în ceea ce îţi dictează inima.
Cea de a 8-a lege prezentată de John Maxwell în cartea „Cele 21 de legi de necontestat ale leadershipului” esteLegea intuiţiei. Aceasta este una dintre cele mai dificil de înţeles legi ale leadershipului şi presupune că fiecare lider acţionează în diverse situaţii în funcţie de stilul de leadership pe care şi l-a asumat. Intuiţia unui lider se bazează pe fapte, însă este susţinută îndeaproape de factori intangibili, precum timp, impuls sau morală. Tocmai aceste lucruri intangibile contribuie la succesul cuiva atunci când îi conduce pe alţii spre atingerea unui scop comun.
Cum vezi lumea care te înconjoară sau cum vezi o anumită situaţie este reflecţia a ceea ce eşti. Un om din IT va vedea întotdeauna soluţiile din această perspectivă, însă asta nu înseamnă că cineva din domeniul ştiinţei nu poate avea o soluţie la fel de bună, însă din altă perspectivă. Abilităţile naturale împreună cu cele deprinse prin învăţare formează intuiţia. Tocmai de aceea intuiţia în leadership poate fi învăţată de aceia care îşi doresc să investească timp în deprinderea acestei abilităţi.
În secolul vitezei, deschidea şi flexibilitatea sunt primordiale. Aşa cum pentru a avea o prezentare de succes este nevoie să rămâi tot timpul conectat cu audienţa, să o asculţi, să o înţelegi şi să te adaptezi în funcţie de nevoile acesteia, în leadership este necesar să ai curajul să fii deschis, să îţi dai voie să greşeşti şi să îţi asculţi inima.
Paşi pentru dezvoltarea intuiţiei (adaptare după Kate Nasser)
1. Fii un student al comportamentului uman. Observă, ascultă şi comunică cu el.
2. Oferă-ţi şansa să vezi lucrurile aşa cum sunt ele. Nu lăsa fricile, speranţele sau lucrurile personale din viaţa ta să deformeze realitatea.
3. Construieşte-ţi intuiţia prin a-ţi da libertatea de a gândi, de a acţiona şi de a greşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu